vineri, 20 aprilie 2012

DISCIPLINA ÎN DOJO


Obiceiul de a purta uniforme albe (dogi) în dojo este un însemn al budo karate şi un simbol al purităţii şi inocenţei dorinţei pe care îl introduce Budo în artele marţiale.
- Întotdeauna să-ţi scoţi papuci la intrarea în dojo
- La intrare şi ieşire din dojo salută
- Dacă ai întârziat la antrenament, îngenunchiază în seiza în partea laterală a clasei până instructorul te vede şi îţi dă voie să intrii în antrenament. Du-te prin spatele şirului când ţi se va spune să-ţi iei locul în rând.
- Nu-ţi scoate nici o parte din dogi în timpul antrenamentului daca nu ţi se spune aceasta.
- Când ţi se cere să te aliniezi sau să îţi schimbi poziţia fă-o repede şi ordonat spunând tare OSU
- Gnu ieţi din rând fără permisiunea instructorului.
- Niciodată să gnu stai cu faţa la altar cănd îţi aranjezi ţinuta
- Când doreşti să lucrezi cu cineva mai mare în grad cere-I ajutorul politicos :Onegai shimas-doreşti să lucrezi cu mine
- Niciodată nu practica kumite decât daca este prezent un instructor. Când prectici kumite cu o centură neagră arată respect pentru gradul său. Daca crezi că trebuie să lupţi mai tare luptă, dar aminteşteţi că ei au gradul tău în minte în timpul de desfăşurare al luptei. Faptul că lupţi cu o centură neagră gnu înseamnă că trebuie să lupţi cât poţi tu de tare şi să ignori regulile de kumite.
- Nu cere să ţi se dea un grad mai mare pentru luptă. De asemenea nu trebuie să refuzi să lupţi cu cei mai mari în grad. Daca  eşti rănit spune aceasta celui cu care lupţi.
- Când eşti chemat să demonstrezi tehnici cu sempai/sensei începe cu o aplecare cu OSU zis tare şi onegai shimas. Fă tot ce poţi să foloseşti cea mai bună tehnică când eşti uke pentru cei cu grade mari.
- Trebuie să te străduieşti tot timpul şi să prezinţi un spirit de antrenament riguros şi puternic

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu